Tartarik asit üzümde bulunan doğal asittir. Şarap üretiminde şıranın pH'sını, dolayısıyla asiditesini belirleyen en önemli asittir. Olgunlaşmayla miktarı azalan tartarik asit eksikliği sonucu şarabın dengesini sağlayan üç ana ayaktan biri olan asitlik düşük kalır (diğer iki önemli bileşen tanen ve alkoldür). Türkiye gibi güneşin bol olduğu ve bunun sonucunda olgunlaşmanın hızlı olduğu ülkelerde şeker hızla yükselirken hasat anı asidite düşüklüğü yaygın bir sorundur. Tartarik asit asitliği düşük olan üzümlerde asitliği yükseltmek, ph seviyesini bakterilere karşı etkin olan 3.5-3.6 gibi değerlere düşürmek için (asiditeyi yükseltmek için) eklenir. Ekleme zamanı: Üzüm sap ayırma/patlatma işleminden hemen sonra, mayalamadan hemen önce. Bu şekilde bakteriyel riski azalmış bir fermantasyon ve sonraki safhalarda daha yavaş ama daha iyi olgunlaşan, uzun ömürlü, diri şaraplar elde edilir. Alternatif olarak fermantasyonu bitmiş şaraplara da eklenebilir. Kırmız Devamını Göster